Burgemeesters: 'Elektronisch stemmen opnieuw invoeren'

© Ginger Bloemen
Tijdens verkiezingen zou er weer elektronisch gestemd moeten worden.
Daarvoor pleiten burgemeesters Annemarie Penn (Maastricht) en Jan Schrijen (Valkenburg) in het L1-programma AvondGasten.

Fraudegevoeligheid

"Ik vind het nog steeds jammer dat we zijn afgestapt van het elektronisch stemmen", zegt Schrijen. "Inmiddels zijn we tien jaar verder met de techniek. Het moet toch kunnen om weer elektronisch je stem uit te brengen." Vanwege de fraudegevoeligheid van de stemcomputers is het elektronisch stemmen in 2007 afgeschaft. Toen verbood het kabinet de stemcomputer.

Kleine foutmarge

Annemarie Penn sluit zich aan bij de woorden van Schrijen: "Het moet zo snel mogelijk weer worden ingevoerd. Heel veel lokale partijen hebben fors gewonnen. Dat zijn vooral veel kleine partijen. Dan kan het aankomen op een handvol stemmen. De foutmarges zijn dan heel klein."

Rode potlood

Ook PvdA-raadslid Fanida Kadra uit Weert vindt het geen optie om het rode potlood te blijven hanteren. "Er zit een enorme druk op om heel snel te tellen. We beginnen snel met tellen en daarna moeten we weer opnieuw beginnen met tellen." Al weet Kadra niet of het elektronisch stemmen wel écht veilig is.

Schaduwtelling

Volgens Schrijen is daar al een oplossing voor: "We stemmen elektronisch en een papiertje stoppen we in een stembus. Dan heb je een schaduwtelling. Een tweede check voor het geval er twijfel zou zijn."