Maastrichtse Mustafa steelt show in nationaal jeugddebat

© L1 / Maurice de Heus
Twee jaar geleden vluchtte hij uit Syrië en woensdag was hij de grote held in het Limburgse gouvernement. Mustafa Abed AlRahman was een van de winnaars tijdens de Limburgse editie van het nationaal jeugddebat.
In het jeugddebat worden leerlingen gestimuleerd om politici te overtuigen van hun ideeën.

Startschot
Limburgse scholieren startten als eerste in Nederland met hun voorronde, waarbij ze debatteerden in de Statenzaal van het gouvernement in Maastricht.
Een jury, met onder meer de politici Jan Hoen en Joost Reinaerts, koos uiteindelijk twaalf winnaars. Die finalisten reizen naar Den Haag om in de Tweede Kamer de degens te kruisen in het nationaal jeugddebat.

Spannende finale
Mustafa kwam twee jaar geleden als vluchteling vanuit Syrië naar Limburg. Hij leerde Nederlands en mengde zich woensdag enthousiast in het jeugddebat. In een spannende finale werd Mustafa uitgeroepen tot een van de finalisten die komend jaar naar de Tweede Kamer in Den Haag reizen.

Euforisch
De jonge Syriër was euforisch na afloop. "We moeten dingen veranderen. Maar hoe? Het kan niet door te slaan, het moet veranderen met politiek", zo zegt Mustafa. "Wij hebben een geluid. Wij komen uit Syrië en we gaan Nederland beter maken. Niet slechter."