‘Kermis weg van Vrijthof in Maastricht’

De Servaaskermis moet verhuizen van het Vrijthof naar een andere locatie. Dat stelt een aantal horecaondernemers aan het plein.
Hun argument is tweeledig: Maastricht verdient een betere en grotere kermis én de overlast van vooral geluid is op het Vrijthof te groot. Dat zegt Monique Jongen van restaurant Fameuse aan het Vrijthof.

Harde geluid

Ze spreekt ook namens een aantal collega’s aan het plein. "Net als alle evenementen hier zijn er ook zaken die minder moeite hebben met de kermis. Maar het gros heeft dit jaar zeker op de terrassen heel veel last gehad van het harde geluid. Bovendien klinkt op de kermis van alles door elkaar. Dat hoort er aan de ene kant bij, maar moet dat dan zo hard", vraagt Jongen zich af.

Verplaatsen

Ze benadrukt dat hun wens de kermis te verplaatsen niet alleen voortkomt uit kritiek. "Als je naar kermissen in andere steden kijkt, stelt die in Maastricht maar heel weinig voor. Wij vinden dat deze stad een betere en grotere kermis verdient. Op het Vrijthof zijn de grenzen bereikt, dus zou gekeken moeten worden naar een andere locatie."

Dagennorm

Het is niet de eerste keer dat de kermis op het plein ter discussie staat. Bij zo ongeveer alle discussies over de dagennorm voor feesten op het plein, komt de kermis als eerste kandidaat om te verkassen langs. Een verhuizing naar een andere plek in de stad zou het Vrijthof qua evenementendrukte meer ruimte moeten geven, zeker omdat de kermis niet ‘imagoversterkend’ is. Dat is wel een criterium voor organisatie op het Vrijthof, zo werd in de politiek meermaals gesteld.

Kerk

Wethouder Jack Gerats (SP, kermisbeleid) is een totaal andere mening toegedaan. Volgens Gerats hoort de Servaaskermis bij het Vrijthof. "Kermis en Vrijthof zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. De naam is niet voor niets ‘Servaaskermis’, die is gelieerd aan de kerk."

'Gezellige familiekermis'

Volgens Gerats heeft Maastricht ook helemaal geen grotere kermis nodig. "We hebben hier een gezellige familiekermis met attracties voor het hele gezin. Dat past prima." Ook in de kritiek over het geluid kan de SP-wethouder zich niet vinden. "Geluid hoort bij een kermis. Om overlast te voorkomen worden geluidsbegrenzers geplaatst en wordt centrale muziek gedraaid. Stille kermissen bestaan niet." De kans dat hij mee gaat in de Vrijthof-kritiek is dan ook uitgesloten. "Een Vrijthof zonder kermis is ondenkbaar."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!