Familie Verstappen heeft vrede met uitstel DNA-onderzoek

Het monumentje voor Nicky Verstappen. © L1
De familie van Nicky Verstappen heeft begrip voor het besluit van het Openbaar Ministerie om het grote DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak van Nicky Verstappen enkele maanden uit te stellen.
Peter R. de Vries, die de familie bijstaat in het onderzoek, zegt dat de familie er vrede mee heeft.

Goed gesprek

"Ik en de familie van Nicky hadden natuurlijk liever gezien dat het allemaal wel volgens schema was gegaan. Maar we hebben een goed gesprek gehad met de hoofdofficier van justitie. En we zijn het eigenlijk met hem eens dat dit ultieme middel wel goed moet worden ingezet", stelt De Vries. "Dan moet je niet op 1 of 2 maanden kijken. Het is jammer dat het niet eerder kan, want de familie is natuurlijk een beetje ongeduldig na al die jaren. Maar het moet goed gebeuren, dus hebben we er vrede mee dat er enig uitstel is."
Materialen
Volgens justitie kost de voorbereiding van het onderzoek veel tijd. Ook worden er nieuwe materialen gebruikt voor de DNA-afname. Die zijn pas volgend jaar beschikbaar. Volgens Peter R de Vries is dat het wachten waard.

Lees ook: Mega DNA-onderzoek in zaak Nicky Verstappen uitgesteld

Deadline

"Je slaat je natuurlijk voor je hoofd als je per se de deadline wil halen, maar het dan vervolgens net niet helemaal goed gebeurt. Daardoor heb je een theoretische kans dat er iemand tussendoor glipt. Dat zou ik absoluut niet willen, daar zou ik wakker van liggen," zegt De Vries. "Dus geen risico nemen, dan maar een paar maanden uitstel. En het is geen afstel."

15.000

Justitie wil naar verwachting 15.000 mannen oproepen in Limburg om vrijwillig DNA af te staan om zo een doorbraak te forceren in deze zaak. De 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem werd in augustus 1998 tijdens een jeugdkamp dood gevonden op de Brunssummerheide. De dader is nooit gevonden.

Op de rem

Peter R de Vries snapt dat justitie nu op de rem trapt. "Ik vind het een teken van kracht dat justitie durft te zeggen dat het plan moet worden bijgesteld. Je ziet heel vaak bij de overheid en bedrijven dat de deadline heilig is en dat dan iets wordt gedaan wat niet gereed is. We hebben veelvuldig overleg en we kunnen ons erin vinden."