Camiel Eurlings biedt nu ook publiekelijk excuses aan

© ANP
Camiel Eurlings maakt nu ook publiekelijk excuses in een persoonlijke verklaring. Dit doet hij naar aanleiding van het 'handgemeen' dat hij in 2015 had met zijn toenmalige vriendin Tessa Rolink.
'Tot nu toe heb ik zelf bewust gezwegen over het voor mijn ex-vriendin en mij pijnlijke voorval. Juist uit respect voor mijn ex-vriendin en ook om het onafhankelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) niet te beïnvloeden.'
Zwijgen
Zo laat Eurlings in de persoonlijke verklaring weten. Het is voor het eerst na tweeëneenhalf jaar zwijgen dat hij zaterdag, eerst in het NRC en nu via een verklaring, zijn excuses voor de mishandeling van zijn toenmalige vriendin Rolink maakt.

Oprecht spijt
'Er zijn grenzen aan wat je over je privéleven op straat kunt en wilt leggen. Ik heb daarbij de publieke impact onderschat. Dat spijt me oprecht, vooral voor mijn ex-vriendin, het NOC, het IOC en alle Olympische sporters. En daarvoor bied ik mijn welgemeende excuses aan.' Zo laat het Nederlandse IOC-lid weten.

OM-schikking

Ook geeft Eurlings aan dat hij eerst geprobeerd heeft deze zaak met zijn ex-vriendin, waar hij veel van heeft gehouden, samen op te lossen. 'Uiteindelijk is het gelukt via een andere ook door haar geaccepteerde oplossing: een minnelijke OM-schikking zonder vaststelling dan wel erkenning van schuld. In verband met deze vertrouwelijke afspraak heb ik in april van dit jaar enkele dagen maatschappelijk werk verricht.'

Privézaak

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft op basis van inzage in het dossier deze zaak tot privézaak bestempeld. 'De Ethische Commissie heeft dit oordeel afgelopen zomer herbevestigd. Deze minnelijke schikking stond een zogenaamde 'brede' Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) ook niet in de weg.' Zo staat er in de verklaring te lezen.

Rechtsstaat

Eurlings hoopt nog een flinke tijd te mogen blijven werken voor het IOC: 'Ik ben nooit eerder en zal ook nooit meer in zo’n situatie terecht komen. Daarom hoop ik dat ook voor mij de regels én afspraken van onze rechtsstaat gelden.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!