Start academisch jaar op universiteiten

© Jean-Pierre Geusens
Universiteiten openen maandag het nieuwe academische jaar. Dat gebeurt op verschillende manieren, maar vooral met speeches van heel verschillende sprekers.
Op de meeste universiteiten start het programma op maandagmiddag. Daarbij voeren verschillende sprekers het woord rond een specifiek thema. Ook worden er studentenprijzen uitgereikt.

Maastricht

Zo heeft de Universiteit Maastricht de 27-jarige arts Alaa Murabit uitgenodigd als hoofdspreker. Ze is door de VN benoemd als 'Sustainable Development Goal Global Advocate' en gaat met name spreken over het belang van onderwijs voor een duurzame toekomst.

Nijmegen

Demissionair onderwijsminister Jet Bussemaker en schrijfster Hanna Bervoets openen het academisch jaar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De minister kan op extra aandacht rekenen: drie belangenorganisaties kondigden al aan een "sympathieke" actie tegen "publicatiedruk, administratie, onderwijsverantwoording, subsidieaanvragen, te weinig mankracht" te houden.

Eindhoven

Het academisch jaar wordt op de Technische Universiteit in Eindhoven geopend met toespraken van onder meer Tessie Hartjes, mede-oprichter van BlueJay en betrokken bij Lightyear. Ook Alexander Pechtold gaat spreken. Het thema is dit jaar: de magie van wetenschap en educatie.

Tilburg

In Tilburg spreekt voorzitter van het College van Bestuur Koen Becking over de verantwoordelijkheid van de universiteit om kennis te verspreiden in tijden van nepnieuws, meningen en opinies.

Leiden

De universiteit van Leiden heeft oud-student Merijn Tinga uitgenodigd om de openingsrede te houden. Hij is bekend als de 'Plastic Soup Surfer'.

Amsterdam

Bij de Universiteit van Amsterdam spreekt de populaire hoogleraar Robbert Dijkgraaf over 'inspirerend onderzoek'. Tijdens de opening op de Vrije Universiteit zal onder meer documentairemaker Bernice Notenboom spreken. Zij organiseerde een driedaagse excursie naar het Noordpoolgebied om het Nederlandse bedrijfsleven het belang van een duidelijk klimaatbeleid bij te brengen.

Rotterdam

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zal bij de Erasmusuniversiteit in zijn stad ingaan op de complexe hedendaagse steden.

Utrecht

De universiteit van Utrecht geeft het podium aan 'Denker des vaderlands' René ten Bos, die het ook zal hebben over het omgaan met feiten.

Groningen

In de Martinikerk in Groningen wordt het academisch jaar geopend met een speech van onder meer Pim van der Feltz, CEO van Google Benelux.

Delft

Bij de Technische Universiteit in Delft spreekt Peter Hinssen over hoe we deze tijd met radicale innovatie overleven en hoe we dat in de dagelijkse praktijk toepassen.

Enschede

Bij de Universiteit van Twente is Robert-Jan Smits, directeur-generaal voor Research & Innovation van de Europese Commissie, keynote-speaker. Het thema is: A taste of Red Hot Innovation.

Studenten

Het afgelopen studiejaar stonden er 264.838 studenten ingeschreven bij een bachelor- of een masteropleiding aan een universiteit. Hoeveel het er dit jaar zijn, wordt pas volgende maand definitief vastgesteld, maar de universiteiten houden rekening met een kleine groei.