Valkenburg in de race voor Kersthoofdstad van Europa

© ANP
Valkenburg gaat proberen om de prestigieuze titel Kersthoofdstad van Europa binnen te hengelen.
De gemeente en VVV Zuid-Limburg hebben een bidbook ingediend, zo meldt De Limburger.

Samenwerking

Daarmee hoopt Geulstad een plekje te bemachtigen in het zogeheten European Cities of Christmas Network. Dit is een nieuw netwerk waarin Europese 'kerststeden' gaan samenwerken om elkaar zo naar een hoger niveau te helpen. Begin december wordt bekend welke andere steden zich ook hebben aangemeld.

Kerststad

Valkenburg trekt rond de feestdagen jaarlijks zo'n 300.000 bezoekers. Daarmee is Kerststad, dat in 1985 begon met een kerstmarkt, uitgegroeid tot het grootste kerstfestijn van Limburg. En dat is iets waarmee Valkenburg de eretitel in de wacht hoopt te slepen.

Voor de Sint

De kerstsfeer in Valkenburg is vrijdag uitgebroken, traditiegetrouw nog voordat Sinterklaas in het land is. De Fluweelengrot en de Gemeentegrot zijn net als ieder jaar omgebouwd tot grote kerstmarkt. Op vrijdagochtend stonden de eerste bezoekers al in de rij.

China

De officiële opening van Kerststad Valkenburg vindt plaats op zaterdagavond. Dan zal tijdens een grote parade met verlichte praalwagens ook voor het eerst een Chinese praalwagen meedoen. Dit heeft te maken met de nauwe samenwerking van de gemeente Valkenburg met de Chinese stad Jiangyou.