Verdachten stuntdiefstal A73 blijven achter tralies

© Youtube/Politie Roemenië
De vijf Roemeense verdachten van een spectaculaire smartphoneroof op de A73 bij Horst kunnen nog zeker twee weken worden vastgehouden.
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de mannen van ladingdiefstal. De politie trof bij de aanhouding van de verdachten een lading iPhones aan met een geschatte waarde van een half miljoen euro.

Bungalowpark

De politie arresteerde de groep afgelopen zaterdag op een bungalowpark in het Gelderse Otterlo. De mannen werden dinsdag voorgeleid in Zwolle, waar de rechter-commissaris hen voor veertien dagen in bewaring heeft gesteld.

Rijdende vrachtwagen

De groep kwam in beeld na een diefstal van iPhones uit een rijdende vrachtwagen op de A73. "Er wordt vermoed dat de verdachten met hun geprepareerde autobusje de vrachtwagen met de kostbare lading benaderden", aldus het OM. "Hierna klom een andere verdachte via de motorkap van het autobusje aan boord van de vrachtwagen." Daarop zou hij dozen met iPhones uit het rijdende voertuig hebben gehaald.
De autoriteiten vermoeden dat de bende al langer op deze wijze werkt. Er zijn zeker zestien gevallen bekend van vergelijkbare overvallen op andere plaatsen in Europa.