De temperatuur stijgt: kans op hittegolf in Limburg

© iStock
Haal de luchtige kleding, ventilator en parasol meer weer van stal. De temperaturen stijgen en Limburg kan zich opmaken voor een vroege hittegolf.
Dat zegt Thijs Zeelen van Meteo Limburg.

Warmte

Maar dan moet het volgens Zeelen zaterdag wel 25 graden worden. "Van zondag tot en met dinsdag wordt het ruim 30 graden. Als de temperatuur woensdag dan nog tot 25 graden oploopt, wordt die dag aan de minimale eis van een hittegolf voldaan", aldus Zeelen. Mocht de temperatuur zaterdag niet boven de 25 graden uitkomen, dan is volgende week donderdag of vrijdag mogelijk pas sprake van een hittegolf. Ook die dagen worden tropische temperaturen verwacht.

Lees ook: Het wordt weer tropisch warm in Limburg

Hittegolf

Er wordt officieel van een hittegolf gesproken als op de KNMI-weerstations minimaal vijf dagen op rij zomerse temperaturen van 25 graden of meer worden gemeten. Hiervan moeten minimaal drie dagen 30 graden of warmer zijn.

Hotspot

Het KNMI-weerstation Arcen was donderdag de 'hotspot van Nederland. Het werd daar met 30,6 graden tropisch warm. En dat is een record voor 15 juni. Mocht het op het KNMI-weerstation Arcen volgende week tot een hittegolf komen, dan is dat daar al de 33e hittegolf in 28 jaar. In 2005 was van 18 juni tot en met 24 juni voor het laatst sprake van een vroege hittegolf.

Geen regen

Volgens Zeelen blijft de grond volgende week kurkdroog. Zo zal geen spat regen vallen..

Lees ook: Waterschap neemt maatregelen tegen droogte