Burgemeester Hoes wil sneller informatie over Tihange

Burgemeester Onno Hoes © ANP/Sander Koning
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg moet voortaan direct geïnformeerd worden over calamiteiten bij de Belgische kerncentrale Tihange.
Dat vindt de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes.

Informatie delen
Hoes gaat als voorzitter van de Veiligheidsregio en burgemeester van de provinciehoofdstad, de Belgische autoriteiten en de directie van de kerncentrale verzoeken informatie in het vervolg meteen te delen.

Niet geïnformeerd
Onlangs kwam aan het licht dat er meer scheuren in de reactorvaten zitten dan tot nog toe werd aangenomen. Die scheuren bleken ook nog eens enkele centimeters dieper te zijn dan bekend was. Maastricht en de Veiligheidsregio werden daarover niet geïnformeerd, zegt Hoes.

Omslachtig
De burgmeester noemt het 'zeer onbevredigend' dat hij niet rechtstreeks geïnformeerd wordt over de ontwikkelingen bij de buren. Volgens Hoes is er een hele procedure opgezet voor informatievoorziening over Tihange. "Via de Belgen gaat dat naar het ministerie van Economische Zaken, dat over energie gaat. Daarna komt het pas bij ons terecht. Dat is veel te omslachtig", klaagt de burgemeester. "Als er iets gebeurt, kunnen wij bij wijze van spreken de telefoon al niet meer aannemen zodra de informatie bij ons is. En dat terwijl wij de rookpluim, als die er is, kunnen zien."

Lees ook: Scheuren tot 6 centimeter in reactorvat Tihange