Stop Tihange: 'Jodiumpillen bieden onvoldoende bescherming'

De kerncentrale in Tihange. © archief iStock
De actiegroep Stop Tihange gaat deze week zelf extra voorlichting geven over de jodiumpillen die de overheid uitdeelt.
Vanaf maandag krijgen jongeren onder de 18 in Zuid- en Midden Limburg de pillen toegestuurd. Die bieden bescherming tegen schildklierkanker bij een eventueel ongeluk met een kerncentrale in Tihange.

'Betere informatie'

Stop Tihange vindt dat de mensen die de pillen krijgen beter geïnformeerd moeten worden. Actievoerder Mieke van Aken: "Ik ben niet tegen de jodiumpillen. Ze beschermen in ieder geval de schildklier tegen de radioactieve stof. Ik ben bang dat mensen dan denken: ik ben veilig. Maar dat is dus niet zo. Er zijn nog tientallen stoffen die via je huid, via je ademhaling je lichaam binnen kunnen komen en hele vervelende dingen kunnen veroorzaken."

Flyers

Daarom gaan de actievoerders bij middelbare scholen in Limburg en bij verloskundigen flyers uitdelen. Waar en wanneer de flyeracties worden gehouden is niet bekend.

'Schijnveiligheid'

Jan Muijtens, woordvoerder van de Limburgse burgercomité's tegen Tihange, zei zondag in het L1-radioprogramma de Stemming dat de distributie van jodiumpillen geen echte oplossing is en slehcts schijnveiligheid biedt. Volgens Muijtjens is sluiting van de Belgische kerncentrale de beste oplossing. "Vooral Tihange II, de scheurtjesreactor. Dan is dat hele circus met jodiumpillen en rampenoefeningen niet nodig."