Vastgoedmagnaat na 10 jaar toch voor de rechter

© Istock
De Limburgse vastgoedmagnaat Harry Muermans moet toch voor de rechter verschijnen voor zijn rol in de omvangrijke Klimop-affaire, de grootste vastgoedfraudezaak van Nederland tot nu toe.
Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag aan Quote bevestigd.

Fraude

Het OM heeft aan het magazine laten weten dat het onderzoek naar Muermans eindelijk is afgerond en de zaak klaar is om behandeld te worden. Na een periode van bijna tien jaar moet de vastgoedmagnaat zich bij de rechtbank van Roermond gaan melden voor twee aanklachten: valsheid in geschrifte en witwassen.

Klimop-affaire

De zogenaamde Klimop-affaire kwam in 2007 aan het licht. Toen kwam de naam van de Roermondse projectontwikkelaar al meerdere malen naar boven. Met name met betrekking tot het Philips Pensioenfonds. Zij claimen in 2015 6,4 miljoen euro van Muermans. Dit bedrag zou hij uit het fonds gestolen hebben. Ook zou hij 1,8 miljoen euro hebben ontvangen bij het, volgens verschillende rechters, corrupte Eurocenter-project van Philips en Bouwfonds aan de Amsterdamse Zuidas

Opmerkelijk

Geert-Jan Knoops, advocaat van Muermans, laat in een reactie aan Quote weten dat zijn cliënt het opmerkelijk vindt dat hij nog voor de rechter moet verschijnen. Zeker, omdat de meeste andere betrokken in de vastgoedfraudezaak twee jaar terug al zijn veroordeeld. "Hij had de hoop dat er geen vervolg zou komen, en is dus heel erg teleurgesteld, maar ook strijdvaardig om zijn onschuld te bewijzen."
Naar verwachting zal de eerste zitting in april 2018 plaats gaan vinden.