Minister vertrekt geen spier: vrachtvluchten MAA blijven

© Etienne Zegers
Minister Cora van Nieuwenhuizen blijft bij haar beslissing dat zware vrachtvliegtuigen op Maasticht Aachen Airport de complete startbaan mogen gebruiken.
Dat laat zij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Weerstand

Van Nieuwenhuizen besloot dit in december al, maar stuitte op veel weerstand van de stichting Geen Uitbreiding Vliegveld Beek (GUVB) en oppositiepartijen GroenLinks, SP en Partij van de Dieren. In de procedure zouden fouten gemaakt zijn. Volgens de stichting is de minister onbevoegd en negeert ze eerdere gerechtelijke uitspraken.
GUVB stelde vorige week een ultimatum aan de minister. Zij kreeg zeven dagen de tijd om haar besluit terug te trekken, anders zou de stichting een kort geding tegen Van Nieuwhuizen aanspannen.

Gedogen

De minister laat dinsdag weten dat zij achter haar besluit blijft staan. Op verzoek van de provincie Limburg en het vliegveld is er een eerste effectmeting gedaan en op basis van die resultaten, heeft Van Nieuwenhuizen besloten om vrachtvliegtuigen van de zwaarste categorie op de gehele verlengde start - en landingsbaan te gedogen. In de brief laat zij weten dat alle gevolgen in kaart zijn gebracht en het vliegveld blijft voldoen aan de regels.
Of de stichting nu ook daadwerkelijk een kort geding tegen de minister aanspant, is nog niet bekend.