Provinciebestuur bemoeit zich niet met aantal wethouders

© Erwin Minkenberg
Het provinciebestuur bemoeit zich niet met het aantal wethouders in Sittard-Geleen.
In antwoord op schriftelijke vragen van de PVV zegt het provinciebestuur dat 'het een zaak van de gemeenteraad is of er zeven wethouders komen die samen goed zijn voor 5,5 fte'.

Akkoord

Die gemeenteraad ging daar woensdagavond in meerderheid mee akkoord. Aanleiding voor de vragen van de PVV was het feit dat in november vorig jaar bij de vaststelling van de begroting door de raad is besloten dat bij de coalitiebesprekingen uitgegaan wordt van 'de reductie van het nieuwe college van 1,00 fte wethouder, t.o.v. de huidige 5,5 fte in de huidige coalitie'.

150.000 euro

Dat moest een bezuiniging van 150.000 euro opleveren. Ook de huidige coalitiepartijen GOB, GroenLinks, SP, PvdA, DNA en SPA stemden daar mee in. Maar hebben nu dus anders besloten, zo was de kritiek van de PVV. Daarom wilde de partij dat het provinciebestuur ingrijpt, omdat één wethouder minder onderdeel was van een forse bezuiniging om de meerjarenbegroting op orde te krijgen.

Gemeentefinanciën

Ze zou dat moeten doen als toezichthouder op de gemeentefinanciën. Maar het provinciebestuur wil dat dus niet. Wel blijkt uit het antwoord dat Sittard-Geleen met een alternatief bezuinigingsvoorstel moet komen 'indien dat aan de orde is'. GOB-wethouder Pieter Meekels heeft al laten weten dat zo'n voorstel er komt. Hij vindt 5,5 fte aan wethouders verantwoord gezien de taken waar de gemeente de komende jaren voor staat.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!