Gronddossier Jo Palmen niet meer geheim

© Google Streetview/L1
De geheimhouding inzake het gronddossier van wethouder Jo Palmen is er helemaal af.
Dit heeft de gemeenteraad dinsdagavond besloten.

Schoorvoetend
De afgelopen maanden was de oppositie, bestaande uit de landelijke partijen CDA, PvdA, VVD en SP tegen openbaarmaking van de geheime stukken, omdat die wel een schadelijk zouden kunnen zijn voor de onderhandelingspositie van de gemeente bij een eventuele schadeclaim van Jo Palmen. Dat verzet heeft de oppositie nu gestaakt en zij stemde schoorvoetend in met de openbaarmaking.

Ontwikkelingen
De rekenkamercommissie zette al eerder alle ontwikkelingen sinds de aankoop door Palmen van een stuk grond in 1976 op een rijtje. Rond dit stuk grond vliegen Jo Palmen en de gemeente elkaar al decennia in de haren. In die tijd was Palmen met onderbrekingen ook wethouder of raadslid.
Onderzoek
Doordat hij onder andere al zolang in clinch lag met de gemeente werd er aan de integriteit getwijfeld van Palmen. De wethouder eiste na het eerste rapport over zijn integriteit een nieuw onderzoek. Dat werd gedaan door onderzoekers Arno Korsten en Jan Elzinga.

Lees ook: Omstreden wethouder Palmen wil nieuw integriteitsonderzoek

Tweede onderzoek
Uit dat rapport komt juist naar voren dat Palmen geen hoog en ernstig integriteitsrisico vormt voor de gemeente Brunssum. "Het rapport bevestigt wat ik al wist, ik ben integer", reageert Palmen.

ACHTERGROND: Wat staat er in het rapport over Palmen



Kritiek
De onderzoekers krijgen echter een golf aan kritiek over zich heen. Tweede Kamerleden laten geen spaan heel van de second opinion over de positie van Palmen die de hoogleraren hebben opgesteld.

'Onderzoeker van Jo Palmen lijdt aan Stockholmsyndroom'



Eerste rapport
Oud-burgemeester Luc Winants van Brunssum gaf opdracht om onderzoek te doen naar de integriteit van raadslid Jo Palmen. In het eerste rapport dat door een onderzoeksbureau is opgesteld, werd de integriteit van Palmen een hoog en ernstig risico genoemd. Doordat de raad bij de benoeming bleef van de wethouder, stapte oud-burgemeester van Brunssum Winants in december op.

'Jo Palmen groot risico voor Brunssum'



Ook gouverneur Bovens was niet blij met deze gang van zaken. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken vond dat Palmen na de conclusie van het rapport zou moeten opstappen. Maar ingrijpen deed ze uiteindelijk niet. Jo Palmen bleef zitten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!