Groen licht voor dorpshuis in kerk Vredepeel

© Harry's plaatsnamen
De kerk in Vredepeel wordt uitgebreid met een gemeenschapshuis.
Burgemeester en wethouders van Venray willen 500.000 euro bijdragen aan het project, dat uniek is in Limburg.

Creatieve oplossing

Vredepeel, een dorp met 245 inwoners, vond een creatieve oplossing voor twee problemen. Aan de ene kant zag het dorp het aantal bezoekers van de kerk sterk teruglopen. Aan de andere kant was gemeenschapshuis De Kleine Loef toe aan een grondige opknapbeurt.
Besloten werd de kerk uit te breiden met een gemeenschapshuis. De kerk levert in de nieuwe situatie twee derde van de 150 zitplaatsen in, maar kan bij huwelijken en begrafenissen de ruimte vergroten.

Draagvlak

De besturen van dorpsraad, kerk en gemeenschapshuis werkten de plannen uit, zamelden geld in en creëerden draagvlak onder de bevolking.
De kosten bedragen 1,1 miljoen euro. Op basis van toezeggingen door gedeputeerde Ger Koopmans wordt ervan uitgegaan dat de provincie 350.000 euro betaalt. Het kerkbestuur draagt 220.000 euro bij, gefinancierd uit de pachtgronden van de parochie. Het bisdom investeert 25.000 euro in de aanpassing van de kerk.

Handen uit de mouwen

De inwoners zijn bereid de handen uit de mouwen te steken. Zo slopen ze het huidige gemeenschapshuis en helpen ze bij de herinrichting van het buitenterrein. De zelfwerkzaamheid wordt gewaardeerd op 50.000 euro.
De gemeente neemt een half miljoen voor haar rekening.

Grote waardering

Het college spreekt "grote waardering" uit voor het plan, dat getuigt van "realiteitszin". Verwacht wordt dat het "een grote bijdrage levert aan het dorp Vredepeel en zijn vele maatschappelijke activiteiten".
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!