Bondsdag geeft groen licht voor Duits tolplan

De Duitse Bondsdag gaat vrijdag akkoord met de tolplannen voor personenauto's van verkeersminister Alexander Dobrindt.
Na een kleine wijziging in het wetsvoorstel is een meerderheid akkoord, bleek donderdag.

Drie klassen

De vignetten die buitenlandse automobilisten kunnen aanschaffen voor de duur van tien dagen krijgen drie prijsklassen. Naarmate de auto meer milieuvervuiling veroorzaakt moet meer worden betaald. Bezitters van de schoonste auto's moeten 5 euro neertellen, er is een middentarief van 10 euro en de zwaarste vervuilers betalen 15 euro voor tien dagen, meldde de website auto.de donderdag.
Weerstand
Duitse autobezitters moeten een jaarvignet aanschaffen maar worden volledig gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting. Met name daardoor roept het belastingplan veel weerstand op in buurlanden van Duitsland, en dan met name in de grensregio's. De Europese Commissie moet nog een oordeel vellen of de plannen niet in strijd zijn met Europese regels. De zaak zal waarschijnlijk aan het eind van de rit moeten worden beoordeeld door het Europese Hof van Justitie.

Lees ook:
- EU: Duitse tolplannen zijn discriminerend
- Voltallig parlement NRW tegen tolplannen
- Minister Schultz noemt Duitse tol discriminerend

Evaluatie

Dobrindt denkt door de drie tariefgroepen 13,6 miljoen euro per jaar meer binnen te halen. De totale inkomsten van de 'buitenlandertol' schat hij op 513,6 miljoen euro. Tegenstanders in Duitsland denken dat dat veel minder zal zijn. Na twee jaar worden de inkomsten geëvalueerd, staat in de aangepaste plannen.

Privacy

Ten aanzien van gevoeligheden rond de privacy van bestuurders heeft de politiek ook water bij de wijn gedaan. Gegevens van bestuurders zullen een jaar bewaard worden in plaats van de drie jaar die aanvankelijk waren voorzien.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!