'Leg grotten Maastricht vast met scanner'

© Istock
Om de cultuurhistorische schatten in de mergelgrotten bij Maastricht beter in kaart te brengen, zou het goed zijn als de gemeente gebruik maakt van een 360-graden-scanner.
Dat zegt de Maastrichtse grottenexpert Mike Lahaye.

Op de millimeter
Hij is in dienst bij de Belgische grensgemeente Riemst en die heeft zo'n speciale scanner nu aangeschaft. Die kost 60.000 euro en brengt de gangen van het grottenstelstel tot op de millimeter nauwkeurig in beeld.
Scheuren en brokken
De scanner kan zodoende inzicht geven in afbrokkelende mergel en scheurvorming. Ook worden doorgangen veel preciezer opgemeten in vergelijking met een ouderwetse landmeter.

Tekeningen en vleermuizen
Maar volgens Lahaye is de scanner bovenal geschikt om de ondergrondse cultuurhistorische schatten in kaart te brengen. "Er bevinden zich allerlei muurtekeningen uit de late Middeleeuwen in de grotten. Het zou natuurlijk prachtig zijn als je die kon registreren. Je kunt dan als het ware een virtuele rondleiding door de grot maken. Daarnaast zitten er veel vleermuizen in de grotten. Om die beschermde populatie in kaart te brengen is het handig dat er regelmatig een 360-graden-scan gemaakt wordt."

Veiligheid

De grotten zijn aan de Nederlandse kant van de grens behoorlijk stabiel. Maar in de Belgische gemeente Riemst vertonen ze nogal wat instortingsgevaar. "Ook om die reden is het nodig om de grotten goed in kaart te hebben en geregeld te inspecteren." Bovendien is de scanner daar harder nodig omdat er vrijwel geen gedetailleerde landkaarten van de grotten zijn. In Nederlands-Limburg zijn die wel voor handen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!