'Limburg te ver weg voor Arriva'

© Flickr/Noud de Greef/CC BY-NC-ND 2.0
Eén van de kernproblemen met Arriva is dat het een zeer centraal aangestuurde organisatie vanuit Heerenveen is, waardoor de regiodirecteur voor Limburg niet zelfstandig knopen kan doorhakken.
Bestuurder Jean-Marie Severijns van vakbond CNV zei dat in een statencommissie. Die bespreekt vrijdag de stand van zaken na vier maanden openbaar vervoer in Limburg verzorgd door Arriva. Volgens Severijns is er een groot verschil met de vorige vervoerder Veolia. Knelpunten werden toen met de directeur in Limburg opgelost, nu bij Arriva moet alles via Heerenveen.

Ieder wissewasje

Dat is ook het kernprobleem voor het personeel, aldus Severijns. Bij Veolia was er een grote mate van zelfredzaamheid op de werkvloer, van het vervangen van een lampje tot het vervangen van een bus. Ze konden zelf direct een oplossing bedenken. Bij Arriva moet het personeel voor vrijwel ieder wissewasje bij het hoofdkantoor in Heerenveen zijn, zo stelde Severijns. "En dat leidt tot heel veel onvrede."

Twijfels over cijfers

?Severijns en collega-bestuurder Marlies Peeters zijn tevreden dat de provincie op de Maaslijn Roermond-Venlo-Nijmegen zelf tellingen gaat uitvoeren. Want ook zij zetten grote vraagtekens bij de cijfers van Arriva over storingen en de uitval en vertragingen van bussen en treinen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.