Fraude-echtpaar Gennep komt vrij dankzij miljoenendeal

Het echtpaar zou onder meer hebben verdiend aan handel in tweedehands legervoertuigen. © FIOD
Het bejaarde echtpaar, dat vorig jaar oktober in Gennep werd opgepakt voor miljoenenfraude, komt waarschijnlijk weer vrij.
De 81-jarige Herman van O. en zijn 61-jarige partner Chun L. hebben een miljoenencontract getekend met het Openbaar Ministerie (OM), zo meldt De Gelderlander.

15 miljoen

De deal is maandag gesloten tijdens een pro-formazitting in Den Bosch. Als het stel besluit om toch de benen te nemen, zijn ze in één klap 30 miljoen euro (15 miljoen per persoon) lichter. Het bedrag is zo hoog omdat het stel volgens het OM een groot vluchtgevaar heeft.

Bestuderen

Het tweetal is daarmee akkoord gegaan. Maar vooralsnog komen ze nog niet vrij. Het OM wil het contract nog grondig bestuderen. Waarschijnlijk komen Van O. en L. vrijdag aanstaande voorlopig op vrije voeten.

Fraude

Het koppel werd vorig jaar oktober in hun bedrijfspand in Gennep opgepakt op verdenking van onder meer belastingfraude, witwasserij en illegaal bankieren. De man verdiende geld met de handel in tweedehands legervoertuigen, de vrouw verkocht Chinese kunst. Ze worden ervan verdacht voor meer dan 40 miljoen aan belasting te hebben ontdoken.

Buitenland

Gelijktijdig met de aanhouding in Nederland, vonden er onderzoeken plaats in Duitsland, Hongkong, Frankrijk, Filipijnen, Panama en Singapore. Het onderzoek van het Combiteam van de FIOD en de Nationale Politie is uitgevoerd onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie