Vlag gaat nog niet uit in Venlo na financiële meevaller

© Istock/Harry Fluks
"De vlag gaat niet uit, al is dit extra geld zeer welkom", zegt wethouder Hanno Lamers van de gemeente Venlo over het nieuws dat het Rijk een grotere financiële bijdrage gaat leveren aan gemeenten.
Daarmee komen er miljoenen vrij voor het gemeentefonds.

Miljoenen
Daar profiteren ook de 33 Limburgse gemeenten profiteren van. Zo krijgt Venlo dit jaar een kleine twee miljoen extra, acht miljoen in 2019 en bijna negentien miljoen in 2020.

Tekorten

?Lamers zegt de miljoenen goed te kunnen besteden. Een deel wordt gebruikt voor de tekorten in het sociaal domein. Venlo had vorig jaar een gat van twaalf miljoen euro op de zorg. Hoeveel geld daar precies naartoe gaat kan hij nu nog niet zeggen. "Met dit geld moeten ook lopende zaken worden betaald, zoals de reguliere loon-, en prijsontwikkelingen in de WMO", stelt Lamers.

Nieuwe taken

Daarbij krijgen de gemeentes opnieuw extra taken en die kosten ook geld. "We weten wel hoeveel geld we erbij krijgen, maar nog niet hoeveel er straks weer uit gaat", aldus de wethouder. "En ik heb het liever eerst op de bank voordat ik het uitgeef."

Jasje

Gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen: "Het is hartstikke goed nieuws, het werd tijd dat gemeenten weer wat ruimer in het financiële jasje komen te zitten. Of er daadwerkelijk meer financiële armslag komt dat is nog maar eventjes de vraag". Er zijn volgens haar ook extra kostenposten bijgekomen. Het geld is een compensatie van extra uitgaven die de gemeenten moeten doen.

Plus

"Per saldo is het een plus, en het was ook echt nodig als je kijkt naar de tekorten in het sociaal domein die ook echt opgelopen zijn. Ik hoop dat de gemeenten in de gelegenheid zijn om met deze plus de tekorten in te lopen.”