OM eist drie jaar cel tegen 'verkrachtende' asielzoeker

© iStock
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft drie jaar gevangenisstraf geëist tegen een twintigjarige Libische asielzoeker, omdat hij een vrouw zou hebben verkracht.
Volgens het OM is bewezen dat de man in oktober vorig jaar een 51-jarige vrouw verkrachtte en zwaar mishandelde.

Worsteling

Het incident vond op 13 oktober vorig jaar plaats in de buurt van de Groene Boord in Heerlen. Een getuige van de worsteling belde de politie. Volgens een agent reageerde de vrouw daarna aanvankelijk op geen enkele manier, totdat ze even later met haar ogen knipperde.

Dronken en boos

De asielzoeker stelt dat de vrouw hem betaalde seks in het vooruitzicht had gesteld, maar daarop terugkwam. Hij verklaart dat hij zich niet kon beheersen, omdat hij dronken en boos was en dat hij daarom de vrouw heeft geslagen. De verdachte ontkent de zware mishandeling en verkrachting.
Te hoog
Alper Cinar, advocaat van de verdachte, kan zich niet vinden in de strafeis. In zijn ogen kan verkrachting niet worden bewezen, mede door de tegenstrijdige verklaringen van het slachtoffer. Cinar zet in op vrijspraak voor verkrachting. "Al zijn er wel kritische noten te plaatsen over het geweld", zegt de raadsman. Dit was volgens hem echter een lichtere vorm van mishandeling.

Land uit
De rechtbank doet op 7 november uitspraak. Als de verdachte tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf wordt veroordeeld, moet hij in ieder geval na het uitzitten van die straf Nederland verlaten. Hij wordt dan uitgezet naar Duitsland. In dat land vroeg hij eerder asiel aan.