Een op de drie Mijnjaar-aanvragen aangenomen

© iStock
Van de 150 projectaanvragen die bij het Jaar van de Mijnen zijn ingediend, zijn 50 toegewezen.
Evenzoveel projecten zijn afgewezen. Over de rest is nog niet definitief geoordeeld.

Oekaze
De organisatie van het Jaar van de Mijnen moest, na een oekaze van de gemeentelijke toezichthouder Jordy Clemens, uiterlijk afgelopen maandag iedere aanvraag hebben beantwoord. Dat is met de hakken over de sloot gelukt. Ongeveer een derde van de aanvragen werd toegewezen. Eenzelfde aantal projectaanvragen werd niet gehonoreerd. Het resterende deel kreeg wel antwoord binnen de termijn, maar nog niet in de vorm van een definitieve bevestiging of afwijzing.
Toegewezen
De toegewezen projecten variëren enorm: van een muziektheatervoorstelling bij de opening van het sport/buurtgebouw in Bekkerveld en een licht/muziekspektakel op mijnsteenbergen (Fire Mountain) tot uitwisselingsprogramma’s voor oud-mijnwerkers uit Limburg, Duitsland en België en een scholenproject van CV deWinkbülle.

Onvoldoende rendement
Afgewezen aanvragen hadden vaak een productiekarakter. Dan vroeg men bijvoorbeeld een ton voor het maken van een documentaire of werd gevraagd een boek uit te geven. Ook als het maatschappelijk rendement onvoldoende zou zijn, werden aanvragen afgewezen.

Sport wil meeliften

Het programma van het Jaar van de Mijnen bestaat uit meer dan projecten die rechtstreeks financieel worden gesteund. Partnergemeenten als Aken en Kerkrade programmeren zelf. Verder passen culturele instellingen hun reguliere programma aan op het Jaar van de Mijnen. Zelfs sportevenementen als Limburgs Mooiste zoeken aansluiting.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!