Afluisteren verdachten: 'Geen controle door politie'

© iStock
Politie en overheid hebben onvolledig zicht op de gang van zaken rond het tappen van verdachten.
De afluisterapparatuur is een 'zwarte doos', waarin alleen de leverancier de weg weet, zo melden Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad.

Brief aan Van der Steur

Die zorg uiten de hoogleraren Peter van Koppen (rechtspsychologie) en Bart Jacobs (computerbeveiliging) in een brief aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie, naar aanleiding van de mislukte tap van het telefoongesprek tussen de Roermondse politicus Jos van Rey en toenmalig staatssecretaris Fred Teeven.

Storing

Van Koppen en Jacobs spraken begin dit jaar met de Auditdienst Rijk. Die onderzoeksdienst rapporteerde in 2014 dat vrijwel zeker een technische storing van 50 minuten er de oorzaak van was dat een telefoontje tussen Van Rey en Teeven niet werd opgenomen.

Geen openheid van zaken

De beheerder van het tapsysteem herstelde de fout zonder de politie daarover in te lichten. Volgens de twee hoogleraren geeft de leverancier en beheerder van het systeem geen openheid van zaken wanneer de auditdienst daarom vraagt. Bovendien kan het bedrijf 50 minuten lang zijn gang gaan zonder dat de politie ook maar iets in de gaten heeft. "Wat de leverancier daar constateert of doet, onttrekt zich aan ambtelijke en democratische controle", aldus Van Koppen en Jacobs.
Volgens de beide hoogleraren heeft de overheid het zicht verloren op wat er kan gebeuren met de taps.

Zelf opgemerkt

De storing in het tapsysteem in september 2012 kwam pas aan het licht toen de van corruptie verdachte Jos van Rey zelf opmerkte dat het telefoontje met Teeven ontbrak op de lijst met afgeluisterde gesprekken. Van Rey wilde Teeven spreken over politiechef Bryan Rookhuijzen, destijds een van de kandidaten voor het burgemeesterschap van Roermond.

Geknoeid

Volgens Van Koppen en Jacobs blijft de exacte oorzaak van de storing door een gebrek aan openheid bij de leverancier van het tapsysteem nog altijd onduidelijk. Dat er met de opname is geknoeid, is volgens de hoogleraren daarom niet geheel uit te sluiten. De politie valt in elk geval onoplettendheid te verwijten, aldus het tweetal.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!