Onderzoek naar overlast buitenlandse truckers

© iStock
Rijkswaterstaat gaat onderzoeken of er sprake is van toenemende overlast van vrachtwagenchauffeurs op parkeerplaatsen in grensregio's zoals Limburg.
Aanleiding is het feit dat vanaf begin juni chauffeurs in Duitsland niet langer de verplichte weekendrust van 45 uur in de cabine van hun wagen mogen doorbrengen.

Lees ook: Martijn van Helvert bang voor parkeeroverlast vrachtwagens

Verbod

In België en Frankrijk geldt al zo'n verbod. VVD-minister Melanie Schultz van Haegen heeft Rijkswaterstaat daarom opdracht gegeven de parkeerdruk in Nederland te bekijken. Dat schrijft de minister in antwoord op schriftelijke vragen van CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert uit Sittard.

Pleidooi

?Schultz erkent dat er geen gelijk speelveld is binnen Europa op dit punt, hoewel dat wel zou moeten. Maar zij ziet niks in het pleidooi van Van Helvert om nu ook maar in Nederland tot een verbod over te gaan.

Cabine

Ze houdt vast aan beveiligde parkeerplaatsen voor trucks met goede voorzieningen. Ook is het volgens de minister niet duidelijk of de huidige Europese regels het verblijf in de cabine voor de verplichte rust verbieden, aldus Schultz van Haegen.