Rode cijfers voor DSM in vierde kwartaal

Het hoofdkantoor van DSM in Heerlen © Wikipedia
Speciaalchemiebedrijf DSM is in het vierde kwartaal in de rode cijfers gedoken door een flinke afboeking op het onderdeel caprolactam, een grondstof voor nylon.
Het concern kondigde woensdag verdere maatregelen aan om kosten te besparen, maar gaf daarvan geen details.

107 miljoen nettoverlies

Bij caprolactam, dat DSM van de hand wil doen, werd 186 miljoen euro afgeschreven. Dat was de voornaamste oorzaak van een nettoverlies van 107 miljoen euro in de laatste drie maanden van vorig jaar. Een jaar eerder bedroeg het nettoverlies 77 miljoen euro.

Negatieve valuta-effecten

DSM had daarnaast last van "substantiële'' negatieve valuta-effecten en moeilijke marktomstandigheden bij Nutrition, het grootste onderdeel van het bedrijf. Het positieve effect van een aansterkende Amerikaanse dollar werd deels tenietgedaan door verslechterde ruilverhoudingen met andere valuta's.

'Ruwweg neutraal'

De Zwitserse frank kan volgens DSM een effect hebben op de resultaten dit jaar. De frank steeg flink in waarde ten opzichte van de euro nadat de Zwitserse centrale bank recent de koppeling tussen de twee doorhaalde. Op basis van de huidige wisselkoersen en DSM's inspanningen om de valutarisico's af te dekken, zal het effect op het bedrijfsresultaat "ruwweg neutraal'' zijn.

Omzetstijging

Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op 288 miljoen euro, tegen 297 miljoen euro een jaar eerder. DSM verwacht dat het resultaat dit jaar iets hoger uitvalt dan de bijna 1,2 miljard euro vorig jaar. De omzet steeg met 9 procent tot 2,4 miljard euro.
Bij nutrition (voedingsingrediënten) had DSM nog steeds last van een zwakke vraag naar vitamines en omega 3 op basis van visolie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!