Raad van Commissarissen van L1 stapt per direct op

© L1
De tweekoppige Raad van Commissarissen van regionale omroep L1 is per direct opgestapt. Het nieuws volgt op het afketsen van de bestuurlijke fusie tussen de Limburgse omroep en Omroep Brabant.
Donderdag viel die fusie definitief in het water. Nog diezelfde dag kondigen commissarissen Jan Simons en Harro Coumans hun vertrek aan bij de L1 BV's.Niet verantwoord

Stichting Omroep Limburg (SOL), eigenaar van de zendmachtiging van L1 en aandeelhouder van de BV's, vindt het niet verantwoord om het beheer van de zendmachtiging uit handen te geven. Daarmee zou het behoud van de regionale identiteit van L1 in het geding kunnen komen, zo heeft SOL duidelijk gemaakt aan de Raad van Commissarissen en directie van L1. Ook het feit dat het Commissariaat voor de Media niet onverdeeld enthousiast was over een fusie, speelde volgens SOL mee.


Snel duidelijkheid

SOL-voorzitter Joep Hahn riep in de verklaring op om de medewerkers van L1 snel duidelijkheid te verschaffen. "Zodat zij weten waar ze aan toe zijn. SOL wil alle energie steken in de toekomst van L1, zonder fusieperikelen." Het opstappen van de raad van commissarissen moet, zo stellen ze zelf, niet worden gezien als een reactie. "Wij hechten eraan te vermelden dat we tot onze conclusie waren gekomen, voordat we kennisnamen van het persbericht waarin SOL meldt dat de fusie niet doorgaat."


Verschillende visies

De visies liepen dusdanig uiteen, dat de twee commissarissen geen andere mogelijkheid meer zagen dan opstappen. Zo had de Raad van Commissarissen voorgesteld een buitenstaander met kennis van zaken, Walter Etty, naar de situatie te laten kijken. Een voorstel dat, zo stellen de commissarissen, door SOL is afgewezen. Daarop zag de Raad van Commissarissen geen toekomst meer. "Een nieuw te vormen RvC kan helpen de toekomst vorm te geven."


Bestuurlijk inzicht

Gevraagd naar een reactie op het opstappen van het commissaris-duo, zegt Hahn dat hij zich herkent in een deel van het verhaal. "Er was een verschil van mening. Naar ons idee moest dat worden opgelost met 'Brabant'. We wilden met de Raad van Toezicht van Omroep Brabant spreken, maar daar werden we afgepoeierd. Dan houdt het op", stelt Hahn. Het vertrek van Simons en Coumans kan kansen bieden, denkt hij. "Nieuw bloed, nieuwe ideeën. Misschien krijg je nu mensen die de kar wel willen trekken."


L1-directeur Rob Stevens zegt teleurgesteld te zijn over de gang van zaken. "Teleurgesteld dat dit zo loopt en teleurgesteld dat een bestuurlijke fusie nu niet rond komt. Meer kan ik er niet over kwijt."