'Relaties tussen studentes en docenten was heel normaal'

© L1
Artistiek leider Servé Hermans van Toneelgroep Maastricht vindt het heel pijnlijk dat een docent van de school op non-actief is gesteld in verband met grensoverschrijdend seksueel gedrag.
"Alleen wil ik over die zaak verder niks zeggen", zo zegt Hermans in het L1 Cultuurcafé. Wel zegt hij dat er altijd 'betrekkelijk veel relaties, verkeringen, en huwelijken tussen studentes en docenten zijn geweest.'

Douchen

Afgelopen week deed een aantal (oud-)studenten in de Volkskrant een boekje open over de op non-actief gestelde docent. Zo zou hij regelmatig na afloop van een les samen douchen met studentes. Hermans was ook benaderd voor het artikel van de krant, maar hij ging niet in op deze uitnodiging.

Intensieve samenwerking

Wel wil Hermans uitleggen hoe het eraan toe gaat op de academie. "Je zit hier een beetje in het klooster, je duikt vier jaar lang onder." Wat ook goed is, volgens de artistiek leider. "Want op die manier kun je helemaal afgezonderd werken aan je talent, maar het risico is dat de intensieve samenwerking tussen docenten en studenten over een grens gaat."

Verliefd

Pas jaren na zijn tijd op de toneelschool begon het Hermans te dagen dat het een en ander misschien toch niet zo vanzelfsprekend was. Dit kwam voornamelijk nadat een bevriende actrice over háár ervaring op de academie vertelde, met een docent die verliefd op haar was en haar briefjes stuurde waar zij niet van gediend was. "Ik had geen idee hoe vaak die meisjes op de academie begerig benaderd werden, van alle kanten."
De artistiek leider vindt het een goede zaak dat de discussie over grensoverschrijdend seksueel gedrag nu gevoerd wordt, óók over de toneelacademie. "Want een school móet een veilige omgeving zijn", aldus Hermans. "Daar kun je niet hard genoeg over oordelen."