DNA-onderzoek Nicky rond Brunssummerheide en Heibloem

Alle mannen in Landgraaf, een klein deel van Heerlen en een stukje Brunssum krijgen een oproep om mee te doen aan het verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen.
Ook mannen in en rond Heibloem, het dorp waar Nicky toen woonde, wordt gevraagd dna af te staan.

Drie weken
Het verwantschapsonderzoek begint op zaterdag 24 februari. Er is drie weken voor uitgetrokken om het dna af te nemen. In totaal worden er in en rond Heibloem en de Brunssummerheide 17.500 mannen opgeroepen.

Verhuisd

Daarnaast krijgen nog eens 4000 mannen daarbuiten een oproep. Deze woonden in 1998 tijdens de vermissing van Nicky rond de Brunssummerheide, maar zijn verhuisd en hebben er ook geen familie meer. Ze wonen op andere plekken in Limburg of elders. In totaal worden er dus voor het verwantschapsonderzoek 21.500 mannen van 18 tot 75 jaar oud opgeroepen.

Wangslijm

In de plaatsen waar het verwantschapsonderzoek plaatsvindt wordt volgende week eerst een algemene brief verstuurd. De geselecteerde mannen krijgen drie weken van tevoren een persoonlijke uitnodiging. Ze kunnen dan eind februari of begin maart naar een plek in de buurt om hun wangslijm af te staan. Daarvoor zijn drie locaties in Landgraaf, één in Brunssum, één in Heerlen en één in Heibloem ingericht.

Een dna-verwantschapsonderzoek, wat is dat precies?Het NFI verwacht zes tot twaalf maanden nodig te hebben voor het onderzoek.
Jan Eland, hoofdofficier van justitie in Limburg, tijdens de persbijeenkomst in Maastricht. © ANP

Eerder onderzoek

Eind vorig jaar werd ook al aan 1500 mannen gevraagd om wangslijm af te staan. Hun dna-materiaal wordt één-op-één vergeleken met de sporen die in 1998 bij Nicky zijn gevonden. Dat deel van het onderzoek is vooral bedoeld om uit te sluiten dat deze mannen betrokken zijn bij de zaak.

DNA-onderzoek naar Nicky Verstappen van start

Geen match

Tot nu toe heeft ruim 80 procent aan dat onderzoek meegedaan, onder wie alle opgeroepen mannen uit Heibloem. Dit onderzoek heeft vooralsnog geen match met een mogelijke dader opgeleverd. Daarom is het grootschalige verwantschapsonderzoek nu nodig.

De 11-jarige Nicky Verstappen verdween tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide in augustus 1998. Hij werd een dag later dood gevonden. De dader is nooit gepakt.