'Laat AIVD gemeenteraadsleden checken'

© Istock
Met name in Limburg, Brabant en Zeeland moet veiligheidsdienst AIVD of een speciale dienst van de politie gekozen gemeenteraadsleden kunnen screenen voordat ze worden beëdigd in de raad.
Tussen de verkiezing en de daadwerkelijke installatie is een buffer nodig van enkele weken, om die tijd te gebruiken om de handel en wandel van de gekozen kandidaten na te gaan. Hoogleraar criminologie Emile Kolthoff pleit daarvoor in Trouw om zo ondermijning van de lokale politiek te voorkomen.

Nul screening

Als lector 'Ondermijning' in Den Bosch heeft hij samen met het landelijke Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV) een speciaal expertteam samengesteld dat gemeenten helpt. "In het land merken wij dat er 0,0 screening wordt gedaan", zegt Kolthoff in de krant.

Georganiseerde misdaad

"En dit in een periode waarin het aantal pogingen de politiek te beïnvloeden juist zal toenemen. Zeker in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland waar de politie de druk op de georganiseerde misdaad opvoert, zoeken criminelen actief naar mogelijkheden die strijd te beïnvloeden."