DNA-onderzoek: Zoon Jos doet niet mee, vader Hub wel

© 1Limburg/WhatsApp
Bij de familie Widdershoven uit Landgraaf denken ze verschillend over deelname aan het grootscheepse DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak-Nicky Verstappen. Vader Hub doet wel mee, maar zoon Jos niet.
"Ik heb er lang over getwijfeld. Maar ik heb uiteindelijk besloten om niet mee te doen omdat ik het risico te groot vind dat er iets met de gegevens gebeurt", zegt Jos Widdershoven.

DNA

Aan het DNA-onderzoek in de zaak-Nicky Verstappen hebben de eerste drie dagen bijna 3200 mannen meegedaan. In totaal zijn er 21.500 mannen opgeroepen. Het onderzoek is zaterdag begonnen en deelname is vrijwillig, weet ook Jos Widdershoven. Hij vreest dat zijn DNA-materiaal niet meteen na het onderzoek wordt vernietigd. Want bij de zaak van Marianne Vaatstra in Friesland duurde dat een paar maanden. "Als het er ligt, dan kan er iets mee gebeuren, op het moment dat het er niet ligt, kan het ook niet in verkeerde handen terecht komen."

Brunssummerheide

Zijn vader, 74 jaar oud, woonde in 1998 vlakbij de Brunssummerheide. Hij maakt zich geen zorgen over wat er gebeurt met zijn DNA-materiaal. "Ik heb mijn beste jaren gehad, het maakt me niet veel uit. Maar ik kan het me wel voorstellen als je jong bent. Want als je de overheid één vinger geeft, pakken ze misschien de hele hand." Hij staat wel DNA af. "Ik woonde er toen en ging vaak wandelen waar hij gevonden is. Dat raakt je wel."

Begrip

Zoon Jos heeft begrip voor de mannen die wél meedoen. "Ik heb zelf ook kinderen. Ik kan mij niks ergers voorstellen. Maar ik probeer de zaak los te zien van de emotie."

Verdachte

Politie en justitie gaan er bij dit DNA-onderzoek vanuit dat de verdachte zelf niet meedoet. Daarom zoeken ze naar familie. Dat weten ze ook bij de familie Widdershoven. Vader Hub: "Mijn broer heeft al meegedaan. Als ik het gedaan zou hebben dan komen ze toch bij mij uit of bij mijn zoon." Jos Widdershoven werkt dan misschien wel mee: "Dat verandert de zaak dan. Dan kan ik daarmee mijn onschuld bewijzen en dan help ik ook nog eens verder in het onderzoek om de dader te vinden. Maar dat vind ik wat anders dan dat je bij voorbaat al je DNA moet afstaan"
Het hele DNA-verwantschapsonderzoek onder 21.500 mannen duurt nog ruim tweeëneenhalve week. Het is nog niet duidelijk hoeveel mannen geen gehoor geven aan de vrijwillige oproep.