Advocaat: 'dna van Brech is géén bloed of sperma'

Advocaat Gerald Roethof staat de media te woord na de voorgeleiding van zijn cliënt Jos Brech voor de raadkamer van de rechtbank in Maastricht. © L1
Advocaat Gerald Roethof van de verdachte in de zaak Nicky Verstappen zegt dat het dna van Jos Brech dat op de kleding van Nicky is gevonden, geen bloed of sperma is.
Dat zei Roethof donderdagmiddag nadat zijn cliënt voor de raadkamer was verschenen.

dna

"Er is dna van mijn cliënt gevonden, maar ook van vier andere mannen. Bovendien is het dna van mijn cliënt geen spermaspoor. Er is wel een spermaspoor aangetroffen van een andere man", zegt de advocaat. Roethof doelt daarmee op een spoor dat in een tissue verderop is gevonden bij de plek waar het lichaam van Nicky in 1998 lag. Roethof houdt er rekening mee dat het dna-spoor van Jos Brech via besmetting bij Nicky terecht gekomen. "We weten dat er contact is geweest met een marechaussee. Misschien heeft die meneer later contact gehad met het lijk. Ook was Jos Brech actief in de scoutingwereld. Misschien heeft hij een tent opgezet die kort voor zijn dood door Nicky is aangeraakt?"

Zegt niets

Volgens Gerald Roethof zegt het dna-spoor dan ook niets. "We hebben een verdachte, maar levert dit een bewezenverklaring op? Ik zeg daarvan: dat gaat 'em niet worden." Roethof heeft de rechtbank gevraagd om snel de knoop door te hakken en zijn cliënt vrij te laten. "Ik heb gevraagd om nu de knoop door te hakken." De rechtbank neemt hierover donderdagmiddag een beslissing.

NFI

Van wie zijn de andere dna-sporen? Volgens Roethof gaat het onder meer om dna van NFI-medewerkers. "Het gaat om dna van medewerkers die met handschoenen en mondkapjes hebben gewerkt. Dna verspreidt zich heel gemakkelijk." Volgens het Openbaar Ministerie gaat het in het onderzoek om drie DNA-sporen waarnaar gezocht wordt. Het OM wil verder niet ingaan op de verklaring van de advocaat.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!