Nederland helpt niet met vervolgen cartoonist Oppenheimer

© Twitter Ruben L. Oppenheimer
Mocht Turkije vragen om de vervolging of uitlevering van Ruben L. Oppenheimer, of andere cartoonisten die zich op de vrijheid van meningsuiting kunnen beroepen, dan werkt Nederland daar niet aan mee.
Nederland toetst zo'n verzoek aan de regels van de Nederlandse rechtsstaat, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie.

Opnemen

De VVD vroeg Grapperhaus dinsdag om het op te nemen voor cartoonisten als Ruben L. Oppenheimer. Die heeft te horen gekregen dat de Turkse president Erdogan aanstoot heeft genomen aan een spotprent van Oppenheimers hand.

Niet gevraagd

Justitie in Turkije heeft Twitter en de cartoonist zelf gevraagd de prent van Twitter te verwijderen. Oppenheimer weigert dat. Turkije heeft overigens Nederland niet gevraagd om te helpen Oppenheimer aan te pakken, zei Grapperhaus. Omdat Twitter een Amerikaans bedrijf is, moet Turkije daarvoor bij de Verenigde Staten aankloppen.

Bespreken

Meerdere partijen willen dat het kabinet Turkije te verstaan geeft dat het pal staat voor de Nederlandse cartoonist. Grapperhaus gaat dat met zijn collega van Buitenlandse Zaken bespreken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!