Provincie wil vrachtloods op vliegveld kopen

© ANP
De provincie Limburg bekijkt of het de nieuwe, leegstaande vrachtloods op Maastricht Aachen Airport kan aankopen. Het provinciebestuur is daarover met de eigenaren in gesprek.
De reden daarvoor is de terugloop van het vrachtvervoer en het ontbreken van een asfaltbaan naar de loods, plus een platform. Vliegtuigen kunnen er dus niet bij. Dat levert de luchthaven een strop op van ongeveer 600.000 euro per jaar.

Reddingsplan

De provincie redde het verlieslijdende Maastricht Aachen Airport vorig jaar van een faillissement. De provincie kocht de geprivatiseerde luchthaven terug voor het symbolische bedrag van 1 euro en gaat op zoek naar een exploitant. Ook betaalt de provincie de komende jaren de kosten voor beveiliging en brandweer.

Huur

De vrachtloods maakte geen deel uit van die deal, omdat deze eigendom is van ALDC, een dochtermaatschappij van bouwconcern VolkerWessels. De provincie is slechts huurder. Die huur drukt zwaar op de exploitatie van Maastricht Aachen Airport, aldus gedeputeerde Twan Beurskens.

Alternatief

Tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten gaf hij vrijdag aan dat daarom ook bekeken wordt of de loods toch al kan worden gebruikt, op een alternatieve manier.
"Het is een perfecte loods, die ook in de tussentijd wellicht al effectief gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld door de bevoorrading in de eerste tijd plaats te laten vinden met trucks in plaats van vliegtuigen."

Voorstel

Het provinciebestuur is met ALDC in onderhandeling, en komt waarschijnlijk binnenkort met een concreet voorstel terug bij Provinciale Staten. Hoeveel de loods moet kosten, is nog onbekend.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!