Gedeputeerde ziet niets in provinciaal stalbeleid

© iStock
CDA-gedeputeerde Hubert Mackus ziet niks in een eigen provinciaal stalbeleid. Dat moet een landelijke verantwoordelijkheid blijven, vindt hij.
GroenLinks en de Partij voor de Dieren hadden in schriftelijke vragen juist aangedrongen op meer beleidsvrijheid voor provincies om de uitstoot van fijnstof door de intensieve veehouderij terug te dringen.

Aansluiten

Zij hadden Mackus opgeroepen om zich aan te sluiten bij een oproep van die strekking van de twee (CDA-) gedeputeerden van Overijssel en Gelderland. Daarbij ging het met name om het kunnen opleggen van staltechnieken die in het buitenland worden toegepast maar in Nederland nog niet zijn erkend.
Vernieuwend
Maar volgens gedeputeerde Mackus werkt dat contraproductief. Als iedere provincie zelf de milieuwinst van stalsystemen gaat bepalen, leidt dat juist niet tot de noodzakelijke versnelde erkenning van vernieuwende technieken door het Rijk, aldus de gedeputeerde. Daarom vindt hij dat de landelijke overheid aan zet moet blijven.

Lees ook: 'Gedeputeerde Mackus moet meedoen aan stalbeleid'

Opgelegd

Verder stelt hij dat binnen de huidige milieuwetgeving er geen specifiek stalsysteem kan worden opgelegd.
Volgens de gedeputeerde worden aanvragen beoordeeld op basis van de geldende normen voor de uitstoot en belasting van geur, ammoniak en fijnstof.
"Dat is op dit moment de basis voor vergunningverlening aan bedrijven", zo laat Mackus weten aan GroenLinks en de Partij voor de Dieren.