Slachtoffer mishandeling door agent: 'Niemand doet iets'

© iStock
Bijna een jaar geleden werd Lisa* in elkaar geslagen door haar ex-vriend, een vrijwillige agent. Maar nog altijd loopt ze bij betrokken instanties 'tegen een muur'.
Dat zegt de vrouw uit Munstergeleen, wiens naam vanwege privacyoverwegingen wordt gefingeerd, in gesprek met 1Limburg.



Direct aangifte

Op 25 februari van dit jaar kreeg Lisa klappen van haar toenmalige vriend, die als vrijwilliger verbonden is aan de politie in Valkenburg en tevens voor de gemeente Maastricht werkt als handhaver. Ze deed meteen aangifte bij de politie, die met spoed naar de Peterstraat in Munstergeleen was gereden op basis van haar verontrustende melding. Eenmaal ter plaatse troffen agenten de gewonde vrouw aan.


Bemiddelingsgesprek

Het Openbaar Ministerie (OM) stelde daarop een bemiddelingsgesprek voor. Lisa zag het niet zitten om met haar vriend in gesprek te gaan. "Op advies van het OM heb ik het toch gedaan; de uitkomst van dat gesprek zou later in de rechtszaak gebruikt kunnen worden. Dat vertelden ze me in ieder geval. Het gesprek ging helemaal niet goed, dus het bleek geen oplossing", vertelt Lisa.


Zaak geseponeerd

Toch besloot het OM de zaak te seponeren, zij het onder voorwaarden. Zo mocht de reserve-agent geen contact meer zoeken met de vrouw. "Mij is nooit verteld dat de zaak niet voor de rechter kwam. Sepot? Weet ik niets van", zegt Lisa. "En die voorwaarden zijn aantoonbaar geschonden, want hij zocht toch contact. Dat heb ik het OM ook laten weten." Bij overtreding van de voorwaarden, zou de agent alsnog vervolgd worden.
De Peterstraat in Munstergeleen, waar de mishandeling plaatsvond. © Google Maps
Waarschuwing
Het OM benadrukt dat een sepot niet uit de lucht komt vallen. "Hier moet mevrouw akkoord mee zijn gegaan. Maar wij vinden het erg vervelend dat er blijkbaar zoveel onduidelijkheid bestaat", zegt een woordvoerster van justitie. "Het klopt dat we signalen hebben gekregen dat de voorwaarden zijn overtreden, maar dat was niet van die orde dat we daarop hebben geacteerd." De agent heeft een waarschuwing gekregen.

Tegen een muur
Lisa heeft naar eigen zeggen het gevoel dat ze constant tegen een muur loopt. "Wat moet hij dan doen om wél vervolgd te worden? Wat stellen die voorwaarden voor?", vraagt ze zich af. Ze mailde ook de politie en de gemeente Maastricht. "Om te klagen dat hij daar nog actief is. Want hoe kan je iemand die vrouwen mishandelt nou blijven gebruiken als handhaver? Niemand doet iets."

Geen reactie
De gemeente Maastricht laat in een reactie aan 1Limburg weten 'dat de gemeente in de media geen mededelingen doet over medewerkers'. In een eerder stadium heeft de politie wél op het voorval gereageerd. "Er zijn disciplinaire maatregelen getroffen, omdat dergelijk gedrag niet past bij een politieambtenaar", zei een woordvoerder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!