'Miljoenen euro's verborgen in kiprollades Hennie van Rey'

© iStock
Via het Roermondse vleesbedrijf van Hennie van Rey zou 9,8 miljoen euro aan contant geld naar de Antillen zijn vervoerd.
Dat meldde het Openbaar Ministerie dinsdag tijdens de eerste zittingsdag van de fraudezaak tegen de broer van de omstreden politicus Jos van Rey.

Verpakt

Via het vleesbedrijf Castimex in Roermond werd het geld, verpakt in kiprollades, vervoerd naar de Antillen. Het geld was waarschijnlijk afkomstig van illegale praktijken, aldus justitie.

Stommiteiten

Hoofdverdachte is de 76-jarige Hennie van Rey. Hij wordt verdacht van het witwassen van dat bedrag, bleek dinsdag bij de behandeling van de zaak. Hij zei tegen de rechters in Zwolle spijt te hebben. "Ik heb stommiteiten begaan. Waarom het gebeurd is, weet ik nog steeds niet."

Geheime stukken

De verdediging heeft twijfels over het strafdossier. Zo zouden bij een advocaat, die ook de belastingadviseur van Van Rey was, geheime stukken in beslag zijn genomen. Die mochten niet gebruikt worden maar dat is wel gebeurd, menen de advocaten. Ook zijn getuigen, onder wie een op Aruba al veroordeelde verdachte, niet nader gehoord. De verdediging wil dat dit alsnog gebeurt. De rechtbank beslist daar woensdag over.

Ondernemen

Hennie van Rey begon naar eigen zeggen in de jaren zeventig met ondernemen op de Antillen. Later zette hij ook bedrijven op in Nederland en in België, waar hij nu woont.
De rechtbank in Zwolle heeft vier dagen voor het proces uitgetrokken.