Mestverwerker Bela erkent overschrijden norm

© iStock
Mestverwerker Bela Group uit Venlo erkent dat het de fout in is gegaan bij de biovergistingsinstallatie in Ysselsteyn.
Tegen De Limburger zegt directeur Dick Krool dat er inderdaad meer afvalstoffen zijn verwerkt dan volgens de vergunning is toegestaan. Hij weet nog niet hoe groot die overschrijding is, en hoe dat kon gebeuren. De beschuldiging van fraude wijst hij van de hand.

Norm

Het Openbaar Ministerie verdenkt het bedrijf ervan de norm van 34.000 ton drie keer te hebben overschreden, en beschuldigt het bedrijf van grootschalige mestfraude.

Inval

Bij een inval vorige week constateerde de politie dat de verwerkingsprocessen in de installatie niet transparant genoeg zijn. Ook blijkt uit die inval dat er weinig zicht is op welke stoffen worden aangevoerd bij het bedrijf, hoe die worden verwerkt en hoe die daarna weer worden doorverkocht. Het OM vermoedt dat Bela vervuilde mest doorverkoopt.

Stilgelegd

Dinsdag maakte justitie bekend dat de vergister in Ysselsteyn voorlopig is stilgelegd. Er mogen geen afvalstoffen meer worden aangevoerd en verwerkte stoffen mogen niet worden afgevoerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!