Fusierel Heerlen en Landgraaf splijt CDA-Limburg

© Google Streetview
De voorgenomen fusie van Heerlen en Landgraaf dreigt ook het Limburgse CDA te splijten.
Het CDA-Landgraaf wil namelijk dat de ledenvergadering van het CDA-Limburg zich zaterdag uitspreekt voor uitstel van het besluit over die fusie.

Lees ook: Landgraaf nog een week in spanning over fusie met Heerlen

Vertrouwen
Het heeft daarover een motie ingediend. Daarin staat dat er eerst een gedegen onderzoek moet komen naar het draagvlak voor een fusie onder de bevolking. In de motie wordt de CDA-fractie in het Limburgs Parlement opgeroepen die lijn te volgen. "Anders zullen vele tienduizenden inwoners van Landgraaf en andere gemeenten in Parkstad hun vertrouwen in de politiek en met name in het CDA-Limburg volledig en voor lange tijd onherstelbaar verliezen", zo staat in de motie.

Draagvlak
Het bestuur van het CDA-Limburg ontraadt de motie. Zij noemt het een taak van de fractie om een besluit te nemen en niet van een ledenvergadering van het CDA-Limburg. Bovendien hebben volksvertegenwoordigers zich wel degelijk een beeld kunnen vormen over het draagvlak voor een fusie. Ook al is er geen objectieve meting georganiseerd, bijvoorbeeld via een referendum, aldus het CDA-bestuur.

De ledenvergadering van het CDA-Limburg wordt zaterdag gehouden in Weert.