'Grotere rol burgemeester bij aanpak drugsmisdaad'

© Marc Chang Sing Pang/Wikimedia Commons
Burgemeesters moeten een actievere rol krijgen bij de bestrijding van de georganiseerde drugscriminaliteit.
Dat zei Pieter Tops, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg, zondag in L1-radioprogramma De Stemming. Hij is het eens met de notitie van tien regioburgemeesters aan de minister van Justitie waarin ze pleiten voor meer armslag.

Geen crimefighters

"Burgemeesters mogen geen crimefighters worden – daar hebben we politie en justitie voor – maar ze moeten intensiever kunnen samenwerken met belastingdienst, het OM en de rechtbank. Het lokale bestuur heeft de afgelopen jaren zijn verantwoordelijkheid genomen, maar dat moeten we aanvullen met een stevig justitieel systeem. Anders redden we het niet", zei Tops.
Spookburger
Volgens de hoogleraar zijn er driehonderdduizend spookburgers in Nederland. "Die staan niet ingeschreven in het bevolkingsregister. Daar moet het lokaal bestuur beter op toezien. En controleren of vergunningen en subsidies niet worden misbruikt. Dat is allemaal ongelofelijk belangrijk."

Witwassen
Tops, mede-auteur van het boek De Achterkant van Nederland, ging ook in op de vraag waarom de georganiseerde criminaliteit in Limburg en Brabant infiltreert in de lokale politiek. "Om die miljarden euro’s crimineel geld te kunnen gebruiken in de bovenwereld. Witwassen kan bijvoorbeeld via woningprojecten. Dan is het interessant als een handlanger in de gemeenteraad zit. Al is het maar om vragen te stellen. Met een paar honderd stemmen kom je tegenwoordig al in de raad. Er is dus reden om hier alert op te zijn", aldus Pieter Tops.

Straf

Hij pleitte verder voor strengere straffen voor drugscriminelen."Als ze dan ‘n keer voor de rechter staan komen ze vaak weg met een kleine straf. Een celstraf van anderhalf jaar zien ze asl een rustpauze. Daar moeten we ook eens wat aan doen."