Leraren willen begin oktober gaan staken

© iStock
Leraren in het basisonderwijs willen op 5 oktober het werk neerleggen.
Dat meldt vakbond CNV Onderwijs. Leraren gingen eind juni ook al in staking. Toen deden er zeker 5000 Limburgse leraren mee met de landelijke actie.

Eerlijk salaris
"Ik roep onze leden in het primair onderwijs op om te gaan staken op 5 oktober", zegt Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs: "De politiek moet nu echt over de brug komen, we willen een eerlijk salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs. De vage toezeggingen waar de politiek tot nu toe mee komt zijn onvoldoende voor structureel beter onderwijs."

Werkdruk

De vakbond maakt, samen met AOb, AVS, FvOv, FNV, de PO-raad en POinactie, deel uit van het PO-front. Het front organiseert een manifestatie op 5 oktober in het Zuiderpark in Den Haag. Het PO-front wil een structureel bedrag van 900 miljoen euro voor salaris en 500 miljoen voor het verminderen van werkdruk.

270 miljoen euro

De afgelopen weken werden bedragen als ‘270 miljoen euro’ en ‘een substantieel bedrag’ genoemd in Den Haag. Schueler: "Dat eerste bedrag is natuurlijk veel te weinig en de tweede toezeggingen is veel te vaag."

Grote meerderheid

Een grote meerderheid van de schoolbesturen in het primair onderwijs steunt het doel van de lerarenacties en heeft begrip voor een staking. Dat blijkt uit een peiling van de PO-raad onder de schoolbesturen in het primair onderwijs, die door zo’n driehonderd schoolbesturen is ingevuld. De PO-raad steunt de aangekondigde staking van de leraren op 5 oktober. De PO-raad informeert de schoolbesturen nader over de juridische aspecten van de staking.
De PO-raad roept schoolbesturen op om medewerkers die deel willen nemen aan de staking op 5 oktober te steunen.