Verjaring in strafzaken: hoe zit dat precies?

Het is vrijdag twintig jaar geleden dat Nicky Verstappen verdween tijdens een zomerkamp. Zijn dood is nog altijd niet opgehelderd. De kans op verjaring in deze zaak is nu groot. Hoe zit dat precies?
Bij verjaring ontloopt een mogelijke dader zijn straf omdat hij niet meer vervolgd kan worden. Hoe ernstiger het misdrijf, hoe langer het duurt voordat het feit verjaart.

Ernstige vergrijpen

De duur van een eventuele gevangenisstraf voor de dader is dus bepalend. Voor zeer ernstige vergrijpen kun je iemand nog altijd voor de rechter slepen. Dat geldt als:
  • een verdachte een levenslange celstraf zou krijgen. De dader moet dan bijvoorbeeld een brute moord gepleegd hebben.
  • iemand voor verkrachting, doodslag of mensensmokkel tenminste twaalf jaar in de bak zou draaien.
  • er sprake is van misbruik van kinderen waar ten minste acht jaar celstraf op staat. Het gaat dan om ernstig misbruik.

Lichtere misdrijven

Alle andere lichtere misdrijven verjaren na drie, zes, twaalf en twintig jaar. Dat betekent dat je iemand dan niet meer mag vervolgen voor dat vergrijp. Dat is zo in de wet afgesproken om te voorkomen dat iemand die in zijn jeugdjaren een diefstal gepleegd heeft, daar bijvoorbeeld tientallen jaren later alsnog voor gestraft kan worden.

Waarheidsvinding

"De maatschappelijke behoefte is erg afgenomen en het bewijs is erg moeilijk", verklaart strafrecht deskundige Theo de Roos deze regels. "Een goeie strafrechtvervolging en waarheidsvinding is na zoveel jaren ook niet meer mogelijk."
De verjaringstermijn gaat in op de dag dat het misdrijf is gepleegd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!