Gemeenten moeten betonconstructies inventariseren

© iStock
Het ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt alle gemeenten om te inventariseren of er op hun grondgebied gebouwen staan met dezelfde constructie als de ingestorte parkeergarage op Eindhoven Airport.
Alle gemeenten krijgen ook een brief waarin het ministerie vraagt alert te zijn op de risico's bij het verlenen van een vergunning voor nieuwbouw.

Limburg
Dat zegt het ministerie in reactie op de waarschuwing van experts, naar aanleiding van de gedeeltelijke instorting in Eindhoven. In Limburg staan mogelijk meer gebouwen met dezelfde constructie.

Bouwnormen
Het ministerie vraagt verder aan het NEN, het instituut dat gaat over bouwnormen, om te beoordelen of de toelichting op de NEN-norm voor dit soort vloeren misschien duidelijker moet. De vloeren van de parkeergarage van Eindhoven Airport voldeden niet aan de norm en waren niet sterk genoeg. Onderzoeken in opdracht van Eindhoven Airport en bouwer BAM naar de instorting op 27 mei hebben dat uitgewezen.

Het gaat om gebouwen waarbij de vloeren bestaan uit betonplaten uit de fabriek, in combinatie met een laag beton die daar ter plekke op gestort wordt. Het risico bestaat dat de hechting tussen de twee lagen niet goed genoeg is.