Mastreechter Staar zingt voor 80-jarige prinses Beatrix

© ANP
Het mannenkoor Mastreechter Staar hield in 1938 een concert ter ere van de geboorte van prinses Beatrix. Dat optreden krijgt exact tachtig jaar later een vervolg.
Het Maastrichtse mannenkoor doet dat nu vanwege haar tachtigste verjaardag opnieuw.

Beschermvrouwe

De Staar heeft een speciale relatie met Beatrix. De prinses is beschermvrouwe van de vereniging. Volgens Frans Hermans van de Mastreechter Staar is dat bijzonder: er zijn maar enkele verenigingen waarvan een lid van het Koninklijk Huis beschermheer of beschermvrouwe is. Beatrix was dat al toen zij koningin was en heeft aangegeven dat ze dat graag wilde blijven toen ze de troon verliet.

Jarige 80-jarigen uitgenodigd

Het concert is alleen te bezoeken op uitnodiging. Bewoners van de Beatrixstraat in Borgharen hebben een uitnodiging in de bus gekregen. Ook Maastrichtenaren die woensdag net als Beatrix tachtig worden, zijn welkom. Hermans: "In Maastricht zijn dat acht personen, van wie er al vijf hebben toegezegd dat ze komen."

Beatrix te druk

Het concert is op donderdag 1 februari, een dag na de verjaardag van Beatrix. "Het concert tachtig jaar geleden was een dag na de geboorte, daarom is het concert nu ook een dag later", zegt Hermans. De voormalige koningin is zelf ook op de hoogte gebracht en heeft de vereniging laten weten vereerd te zijn met het concert. Zelf kan ze vanwege andere verplichtingen echter niet aanwezig zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!