Chroom-6 gevonden op voormalige defensiedepots

1991/1992: Amerikaanse legervoertuigen op een NAVO-depot in Brunssum. © Frank Ulaga
Op de voormalige defensiedepots in Eygelshoven en Brunssum zijn bij recente metingen op meerdere plekken schadelijke zware metalen aangetroffen, waaronder het kankerverwekkende Chroom-6.
Defensie gaat nu, op advies van de GGD Zuid Limburg, extra luchtmetingen uitvoeren om de gezondheidsrisico’s voor het huidige personeel in kaart te brengen.

Gezondheidsklachten

Vorig jaar vroeg het ministerie van Defensie de GGD Zuid Limburg om in kaart te brengen of het personeel dat nu werkt op terreinen die vroeger dienden als POMS-site gezondheidsrisico’s lopen. Defensie nam het initiatief hiertoe nadat aan het licht was gekomen dat voormalige medewerkers van de POMS, waar Amerikaans legermaterieel werd onderhouden, kampen met ernstige gezondheidsklachten. Deze klachten kunnen een gevolg zijn van bovenmatige blootstelling aan de kankerverwekkende stof chroom-6, die zat verwerkt in de verf waarmee Amerikaanse tanks werden gespoten.
Het RIVM onderzoekt momenteel of er een causaal verband is tussen de gezondheidsklachten en de werkomstandigheden op de voormalige POMS-locaties.

Stofmonsters

Bij de recente metingen werd door het onderzoeksbureau RPS op de locatie Eygelshoven op twee plaatsen chroom-6 gevonden. Op de locatie Brunssum was dit niet het geval. Wel zijn op beide locaties in tientallen stofmonsters schadelijke zware metalen als cadmium, lood, kwik en uranium aangetroffen. In Brunssum, waar 195 stofmonsters werden genomen, kwamen deze stoffen in 86% van de monsters voor. Van cadmium is ook bekend dat deze stof kankerverwekkend is.

Lees ook: Meer dan 1600 klachten Defensie over Chroom-6-verf

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!