Actiegroep in gesprek met directie Tihange

© Istock
Een delegatie van de actiegroep Stop Tihange en Doel praat zondagochtend met de directie van de kerncentrale in Tihange.
De actievoerders willen vooral aandringen op open communicatie en meer transparantie. Zo willen ze graag inzage in onderzoeksrapporten die de kerncentrale tot nu toe niet openbaar heeft gemaakt.

Persconferentie

Directeur Jean-Philippe Bainier van de kerncentrale in Tihange betoogde enkele maanden geleden dat de omstreden reactor nummer 2 nog wel twintig jaar in gebruik kan blijven. Na afloop van het gesprek met de directie geven de actievoerders een persconferentie.

Bezwaren

Een brede beweging vanuit België, Nederland en Duitsland werkt al langer samen met als voornaamste inzet de centrales in Tihange en Doel te laten sluiten. Ze beschouwen die als onveilig. De reactoren liggen om de haverklap stil. Bovendien wordt getwijfeld aan de veiligheid van de reactorvaten, die vol haarscheurtjes zitten.

Pillen

Maandag wordt in Limburg begonnen met de verspreiding van jodiumtabletten aan kwetsbare groepen. Die tabletten moeten in geval van een kernramp bescherming bieden tegen schildklierkanker.

Vijf vragen over de Tihange-jodiumtabletten