Hoger beroep: OM eist opnieuw celstraf voor Piet van Pol

© ANP
Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. Dat hoorde projectontwikkelaar Piet van Pol dinsdag tegen zich eisen in het gerechtshof in Den Haag.
Medeverdachte Jos van Rey hoort zijn strafeis later op de dag.

Dure cadeaus

"De waarde van giften namen toe als er belangrijke beslissingen over projecten in Roermond moesten worden genomen", zo stelde het Openbaar Ministerie dinsdag in het gerechtshof in Den Haag. Het OM vindt het niet juist dat er bepaalde giften niet zijn meegeteld omdat deze binnen de vriendschap zouden passen van (74) Van Pol en (72) Van Rey. "Giften in de privésfeer kunnen ook uitermate succesvol zijn in sfeer van omkoping."

De zaak is hier live te volgen.

Laakbaar gehandeld

Volgens het OM heeft Van Pol zeer laakbaar gehandeld. "Het vertrouwen in transparantie en gelijke behandeling dat een burger moet kunnen hebben, is ernstig geschaad. Eigen financieel gewin en concurrenten op achterstand zetten, stonden voorop."

Niet onder indruk

Advocaat Peer Szymkowiak is 'allerminst onder de indruk' van het betoog van het OM. Hij noemt het een herhaling van zetten en heeft niks nieuws gehoord. "Het was een andere manier van presenteren maar komt op hetzelfde neer", zegt de raadsman.
De advocaat blijft bij onschuld van zijn cliënt. Szymkowiak zal daarom opnieuw om vrijspraak vragen.

Hoger beroep

De rechtbank in Rotterdam legde Van Rey vorig jaar een werkstraf van 240 uur op. Van Pol kreeg een werkstraf van 100 uur. Het OM had tegen beiden twee jaar celstraf geëist. Omdat de straffen veel lager uitvielen, tekende het OM hoger beroep aan. Ook Van Rey (72) en Van Pol (74) gingen in beroep.

Vriendschap

In de behandeling van het hoger beroep ontkende het tweetal vorige week andermaal dat er sprake is geweest van corruptie. Vriendschap en gezelligheid, daar draaide hun relatie om, bezwoeren zij het hof.
Op 20 december is de uitspraak.