Undercoveragent verhoord in moordzaak Sven Prins

De plek waar de liquidatie plaatsvond. Inzet: Sven Prins. © Beeld: archief L1
De undercoveragent die de verdachten van de liquidatie van Sven Prins (30) in beeld heeft gebracht, wordt donderdag verhoord.
Hij is niet aanwezig bij de besloten zitting op de rechtbank in Maastricht, maar wordt via een video-verbinding ondervraagd.

Niet welkom
De zitting is, anders dan bij veel andere zittingen het geval is, enkel toegankelijk voor betrokken partijen. Pers en publiek worden geweerd en de stem van de undercoveragent wordt vervormd. Alles wordt in het werk gesteld om zijn identiteit geheim te houden.

Bunker
Er is zelfs overwogen het verhoor van de agent te doen in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp. In 'de Bunker', zoals het pand wordt genoemd, zijn onder meer de processen van Volkert van der G., de Hofstadgroep en motorclub Nomads behandeld.

Sven Prins
Het geeft aan dat de zaak rondom de liquidatie van Sven Prins geen alledaagse is. De agent infiltreerde in een gezelschap dat zich onder meer bezig zou houden met drugs- en wapenhandel. Sergio K. (27), Jurandy T. (31) en Xionel B. (39) zouden later hebben bekend dat ze Prins hebben omgelegd. Een afrekening, omdat het slachtoffer een conflict zou hebben gehad met Jurandy.
Sven Prins. © Opsporing Verzocht
Twijfels
De advocaten van de drie verdachten hebben zo hun twijfels bij de verklaringen van de undercoveragent. Daarom krijgen zij de mogelijkheid de man te verhoren. "De infiltrant is te horen in verschillende vertrouwelijke gesprekken", doelt advocaat Luc Bien op zogenaamde OVC-gesprekken. "Daardoor zijn diens processen-verbaal voor een deel objectief op juistheid te controleren. Maar de rest is niet te controleren. Daar heb ik wel wat vragen over", zegt de raadsman, die Sergio K. vertegenwoordigt.

Niet gelinkt
Daarnaast pleit Bien al even voor de voorlopige vrijlating van Sergio K. "Dat ga ik niet weer doen, want ik ben geen kleuter die maar blijft vragen. Het dossier is niet dermate veranderd dat ik weer voor vrijlating pleit. Maar in de verklaringen van de infiltrant is er geen directe link tussen de moord en mijn cliënt, dus daar zal ik tijdens het verhoor ook naar vragen."

Liquidatie
Sven Prins werd op 25 september 2015 om het leven gebracht na een wilde achtervolging in Brunssum. Zijn ontsnapping eindigde weinig succesvol op de Zeekoelen-rotonde, waar hij werd doodgeschoten. De zaak zat lang op slot, tot de undercoveragent zijn ontdekkingen deed.