Geen schadevergoeding voor vrouw met PIP-implantaten

© ANP
Het Zuyderland ziekenhuis in Geleen en Heerlen hoeft geen schadevergoeding te betalen aan een vrouw die PIP-implantaten heeft gekregen.
Dat staat in een vonnis van de rechtbank in Maastricht.

Onveilig

De vrouw vond dat het ziekenhuis had kunnen weten dat de implantaten die gebruikt worden voor borstvergrotingen, onveilig waren. De rechtbank heeft dus anders geoordeeld.

Verbaasd

De advocaat van de cliënte, Rob Bedaux uit Heerlen, is verbaasd dat de aansprakelijkheid is afgewezen: "Het ziekenhuis heeft de deskundigheid, ze hadden al kunnen nagaan dat er in Amerika problemen waren met de PIP-implantaten. Er zijn dus een hele hoop redenen waarom die aansprakelijkheid bij het ziekenhuis moet blijven en niet bij de patiënt."

Schade

De rechtbank Maastricht vindt dat het ziekenhuis er vanuit kon gaan dat de PIP-implantaten veilig waren, omdat ze officieel goedgekeurd waren. In vergelijkbare zaken oordeelde de rechtbank in Amsterdam vorig jaar ook al dat zorgaanbieders die gebruik hebben gemaakt van PIP-implantaten bij borstoperaties, niet aansprakelijk zijn voor de schade die patiënten hebben geleden.

Levenslang

Bedaux denkt toch dat hij grote kans maakt om in hoger beroep een gunstige uitspraak te krijgen voor zijn cliënt: "Het enige argument voor het Zuyderland ziekenhuis is dat ze afgaan op een TÜV-keuring, maar dat is niet voldoende vind ik. Zo'n ziekenhuis is hiervoor verzekerd, mijn patiënt niet, die krijgt levenslang met haar klachten."
Eerder dit jaar veroordeelde een Franse rechter dat TÜV in totaal een schadevergoeding van 60 miljoen euro moet betalen aan 20.000 vrouwen uit veertien landen. TÜV is daartegen in beroep gegaan.