Asperge moet Limburgs label krijgen

© iStock
De asperge moet op de lijst van erkende streekproducten komen. Daarvoor pleit de veiling ZON in Venlo.
Volgens de veiling komt bijna tweederde van alle asperges in Nederland uit Limburg. Daarmee verdient het witte goud voortaan een 'Limburgs' etiket.

Beter
"Hier in Limburg hebben we de beste zandgronden en is het altijd net iets warmer", zegt Jos Caubo van ZON. Hierdoor smaken de asperges volgens de veiling nergens beter.
Het laten registeren van streekproducten kan bij de stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN). Dat is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor producten uit de eigen streek. Onder meer het Limburgse Livar-varken draagt het keurmerk al.
Audio: Asperge moet Limburgs label krijgen - voxpop - 7 april 2017

Aanvraag

De Venlose veiling heeft de aanvraag inmiddels verstuurd. Vooruitlopend op een toewijzing gaan ze op de veiling de koningin onder de groenten uit onze provincie vanaf nu al omdopen tot 'Limburgse asperges'.

Tot nu toe prijkt namelijk 'Hollandse asperges' op de verpakking. "Wij denken dat het over twee of drie jaar zo kan zijn dat supermarkten alleen nog maar Limburgse asperges bestellen", aldus Caubo bij Omroep Venlo (bekijk hier video).
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.